Árajánlat

Szeretnék árajánlatot kapni!

zubadan-hoszivattyu-kep2

Ingyenes felmérés Budapest és Dunakanyar térségében!

Tervezés, kivitelezés, pályázatírás

Zöldparázs Kft

EMAIL-logo

A víz, mint a víz-víz hőszivattyú hőforrása

 

A nyílt vizek biztosítják a legmagasabb forrásoldali hőmérsékletet a hőszivattyú számára, ezért a gép jó COP értékkel működhet.  Azokat a hőszivattyúkat, amik víz hőforrást hasznosítanak, víz-víz hőszivattyúnak nevezzük. Felhasználásukra két lehetőség van.
  1. Zárt rendszerben (csőhurokban) csak folyók, tavak partjáról képzelhető el, erre Magyarországon igen kevés lehetőség van, hiszen senki sem lakik közvetlen folyóparton (hiszen az árterület).
  2. A nyitott rendszerű hőnyerés alap helyzetben két kútból áll, az egyik kútból emeljük ki a vizet egykút_hőszivattyú búvárszivattyúval, és a másik kútba engedjük vissza (nyelő kút). A nyitott rendszerű kinyerés pedig számos más problémát vet fel, mindenekelőtt a víz mozgatásának nagyságrenddel magasabb költségét (búvárszivattyú) ami a rendszer energetikai hatásfokát rontja (lsd. később). Másik probléma a vízminőség, ami Magyarországon sokszor a magas vastartalomban nyilvánul meg. A magas vastartalmú víz a nyelőkutat eltömíti, ezért ezeknél a rendszereknél is ritkán garantálható az elvárható 25-30 éves élettartam. Figyelem, a kútfúrás engedélyköteles!
 
 

A vízkutas rendszerek előnye:

  • Állandó, magas hőmérsékletű hőforrás, ezért a hőszivattyú gép kiváló COP értéket érhet el.
 

A vízkutas rendszerek hátrányai:

  • a búvárszivattyúval együtt számolva gyenge COP érték (!!!)

  • kiváló minőségű kút szükséges, hogy az elnyelés garantálható legyen akár évtizedekig

  • a kút nyelőképessége főleg hidrogeológiai kérdés, azaz a helyszín nagyban meghatározza

  • nagyon sok, jó minőségű, tiszta vízre van szükség

  • a víz kémiai jellemzői korróziós szempontból veszélyt jelentenek a hőszivattyú elpárologtatójára nézve

  • ezért a víz laboratóriumi vizsgálata után az esetek többségében kiderül, hogy a gyári elpárologtató nem használható...

  • ...ezért leválasztó hőcserélő szükséges, ami plusz karbantartást igényt, és plusz beruházást jelent

Az első, elsőre talán meglepő jelenség (gyenge COP érték) magyarázata egy példa alapján:

búvárszivattyú_hőszivattyúhozLegyen a hőszivattyú COP értéke W10/W35 esetben 5.5 (ez egy kiváló COP érték). Leadott fűtési teljesítménye legyen 11 kW. Ilyenkor a  hőszivattyú által felvett villamos teljesítmény is kedvező 11 kW/5.5 kW =2 kW. Ebben viszont nincs benne a búvárszivattyú nem elhanyagolható áramfelvétele, ami reálisan 0,8- 1kW között van, azaz a búvárszivattyúval együtt a hőszivattyú COP értéke már 11/ (2+0,9)=3.79 -re változik.
Tehát a nagyon imponáló 5.5 COP értékből 3.79 COP érték lett, ami nem sokkal jobb, mint egy levegő-víz hőszivattyú éves átlagos COP értéke (azaz SPF értéke).

Természetesen nem a konkrét számok a lényegesek, hanem az elv. Ha valaki olyan helyen telepít víz-víz hőszivattyút, ahol nem szükséges búvárszivattyú, mert a kút vízszintje (nem nyugalmi, hanem üzemi vízszintje) 7 m felett van, akkor kisebb fogyasztású szivattyú is elegendő.Víz-víz hőszivattyúk

Ezek a gépek felépítésükben nem, vagy igen kissé különböznek a geotermikus gépektől. Vannak gyártók aki nem különböztetik meg ilyen szempontból a gépeiket. Vannak azonban olyan gyártók is, akik külön gépet ajánlanak vízre, és egy másik gépet geotermikus (pontosabban glikolos) rendszerre. Olyan gyártó is van, amelyik egy gépet gyárt, és ha a megrendelő vízre szeretné használni a gépet, akkor a gyárban egy másik hőcserélőt (elpárologtatót) építenek bele. Nem mindegy ugyanis az elpárologtató  típusa, anyaga. Ha valaki ezt a kérdést figyelmen kívül hagyja, akkor a 2-3 év után kellemetlen meglepetésben lesz része... az elpárolgató ki fog lyukadni, és ha ez korróziós okra vezethető vissza (100 esetből 99-szer igen), akkor a gyártó nem fog garanciát vállalni, és a hiba csak nagy költséggel javítható, ráadásul ha az ok nincs megszüntetve, újabb 2-3 év után újra lehet cserélni.

Megoldás? Kizárólag olyan helyen szabad víz-víz hőszivattyút telepíteni, ahol bőséges, jó minőségű tiszta víz van, és leválasztó hőcserélőt, vagy a gyár speciális hőcserélőjét kell alkalmazni. Vasas vízzel ne működtessen ilyen rendszert!

 

weboldal készítés, honlapkészítés, Joomla weboldal készítés, Joomla keresőoptimalizálás