Árajánlat

Szeretnék árajánlatot kapni!

zubadan-hoszivattyu-kep2

Ingyenes felmérés Budapest és Dunakanyar térségében!

Tervezés, kivitelezés, pályázatírás

Zöldparázs Kft

EMAIL-logo

Levegős hőszivattyú

 

A levegős hőszivattyú

A geotermikus szonda után a legkevesebb problémával és kockázattal a levegőt felhasználó hőszivattyú (levegős hőszivattyú) üzemeltetése jár. Két rendszer terjedt el, egyik az osztott (split) rendszer, utóbbi a kompakt (másnéven monoblokk) rendszer. A levegő-víz hőszivattyúk óriási előnye az egyszerű és gyors (ezért olcsó) telepíthetőség. Hátránya a zajhatás, egy 15 kW körüli split rendszerű gép kültéri egysége 45-50 dB körül zümmög-duruzsol-berreg, a zavaró hatás megítélése szubjektív. Egy hálószobához közel elhelyezett kültéri már zavaró lehet. A kompresszor és a ventilátor okozta rezgéseket csillapítani lehet, ezek már szakmai trükkök.

Energetikai szempontból a levegő-víz hőszivattyú megítélése nem egyszerű, hiszen ezeknek a gépeknek a hatásfoka (COP értéke) a külső hőmérséklet csökkenésével együtt csökken, a legtöbb gépnek ráadásul a leadott teljesítménye is csökken kisebb nagyobb mértékben, a típustól függően. Megemlítendő, hogy a legdinamikusabb fejlődés ezeknek a levegő-víz gépek területén figyelhető meg, 2-3 évente újabbnál újabb technológiájú gépek kerülnek piacra.

A jelenlegi vezető technológia, és műszaki jellemzők:

  • előremenő hőmérséklet a fagypont alatti külső hőmérsékletek esetén is legalább 55C°
  • működőképesség (természetesen nem elektromos fűtéssel) -20C˘ hőmérsékletig
  • 4.3 feletti névleges COP érték
  • 3.1 feletti COP érték a magyarországi viszonyokat jobban jellemző A+2/W35 üzemállapotban
  • inverteres hajtású kompresszor, a hosszú élettartam érdekében
  • környezetbarát hűtőközeg

Rábízható a ház fűtése egyetlen levegő-víz hőszivattyúra?

 

Talán egy gázkazánra rábízható? A válasz igen. Ugyanígy rábízható (sőt még inkább) egy levegő-víz hőszivattyúra. Néhányan kérdik, mi van ha áramszünet van. Ha nincs áram, a gázkazán sem működik! A jó minőségű levegő-víz hőszivattyúk tökéletes üzembiztonságot adnak. Ráadásul ezek a gépek mindig pótfűtéssel szereltek. Ha a hőszivattyúban valami meghibásodik, akkor ez a pótfűtés bekapcsol, és biztosítja a fűtést az épületben. Ha a gázkazánban elromlik valami, akkor milyen pótfűtés indul be?

Levegő-víz hőszivattyú hatásfoka

 

A hőszivattyú COP értéke a hőforrás hőmérsékletétől nagyban függ. Eszerint ha a hőforrás hőmérséklete alacsony, a COP kisebb. Mivel a geotermikus gépek egész évbe kb.  ugyanolyan hőmérséklethez jutnak a szondákból ez nem jelent kérdést. A levegő-víz hőszivattyúkkal azonban pont akkor szeretnénk fűteni, amikor a legnagyobb hideg van.

A gyártók közzéteszik gépeik COP értékét. Vigyázat, a névleges COP érték félrevezető!

Magyarországon 180-190 napot fűtünk egy évben. Ennek az időszaknak az átlag hőmérséklete a földrajzi elhelyezkedéstől függően 2-4C°. Nem állunk tehát messze a valóságtól, ha az éves COP értéket (SPF értéket) a +2C°-nál tesztelt értékeknek feleltetjük meg (A gyártók ezt szintén megadják).

Példa:

  • Fujitsu Waterstage HP hőszivattyú COP értéke +2C és 35/30 hőlépcső esetén:  3,25
  • Fujitsu Waterstage HP hőszivattyú névleges COP értéke: 4,46

A COP érték alacsonyabb hőmérsékletek esetén egyre kisebb. Viszont az igazán alacsony hőmérsékletek igen ritkán fordulnak elő! Mennyire ritkán?

Erre a kérdésre ad választ az épületgépészek által használt hőfokgyakorisági görbe. Ez megmutatja, hogy az elmúlt évtizedek átlagában egy évben hányszor fordul elő adott napi középhőmérséklet.

Példa: Budapesten a -5C° alatti napok száma kevesebb mint tíz... meglepő, ugye?

Nem sok értelme azt a kérdést feltenni, hogy milyen COP értékkel működik a levegős hőszivattyú -15C°-ban, hiszen ilyen üzemállapotban a hőszivattyú működési idejének csak 1-2% részét tölti. Ez olyan, mintha az autószalonban azt kérdeznénk, hogy mennyit fogyaszt az autó, ha kettes fokozatban padlógázzal közlekedek. Ez nem mond semmit a valós viszonyokról.

A helyes kérdés az, hogy mi a hőszivattyú COP értéke +2C°-ban, olyan előremenő hőmérséklettel mellett amilyet a fűtési rendszerem igényel.

Ott ahol Ön lakik, többször előfordult már -16C°, sőt -20C° hőmérséklet? Valóban előfordul, Magyarország több pontján, rendszeresen. De rövid ideig, jellemzően csak néhány órás időtartamra! Mit jelent ez? A tömeggel rendelkező épületek rendelkeznek hőtartó tulajdonsággal, tehát nem hűlnek azonnal ki, ahogy a külső hőmérséklet lecsökken (kisebb-nagyobb mértékben minden épület ilyen). Nem szükséges tehát a napi minimumokra a fűtést választani, mert ez indokolatlanul nagy teljesítmény beépítését eredményezné!

Levegős hőszivattyú felépítése

Az osztott kivitelű gépek két fő részből állnak:

  1. levegős hőszivattyúBeltéri egység (a gépészeti helyiségben, vagy akár konyhában elhelyezve): technikai értelemben ez a kondenzátor
  2. Kültéri egység, technikai értelemben ez az elpárologtató

 

 

weboldal készítés, honlapkészítés, Joomla weboldal készítés, Joomla keresőoptimalizálás