Árajánlat

Szeretnék árajánlatot kapni!

zubadan-hoszivattyu-kep2

Ingyenes felmérés Budapest és Dunakanyar térségében!

Tervezés, kivitelezés, pályázatírás

Zöldparázs Kft

EMAIL-logo

Hőszivattyú-gáz

Hőszivattyúzás és környezetvédelem

A hőszivattyú elektromos fűtés?

A gázkazán elektromos fűtés? Abszurd kérdés? Válasz: nem, a gázkazán nem elektromos fűtés, hiszen a gép a földgázt tüzeli el. Igen ám, de működéséhez (a gázszelephez, a szivattyúhoz) elektromos áram szükséges. Kis mértékben, de szükséges.
A napkollektor elektromos fűtés? Abszurd kérdés? Válasz: nem, a napkollektor nem elektromos fűtés, mert a Nap energiáját hasznosítja. Igen ám, de működéséhez (az automatikához, a szivattyúhoz) elektromos áram szükséges. Kis mértékben, de szükséges.
A hőszivattyú elektromos fűtés? Abszurd kérdés? Válasz: nem, a hőszivattyú nem elektromos fűtés, mert a környezet energiáját hasznosítja. Valóban, ehhez a folyamathoz jellemzően áramot használ, de ennek mértéke alacsony (COP érték).

Miből készül Magyarországon a villamos energia?Hőszivattyú és elektromos fűtés

Az alábbiakból:

  • nukleáris energiából (a paksi atomerőműben), ennek aránya kb. 35%
  • szénből, ennek aránya kb.20%
  • földgázból, ennek aránya kb.38%
  • megújuló energiákból, ennek aránya kb. 7%
Az áramot Magyarországon kb. 58% részben fosszilis energiákból (zömében földgázból és szénből) állítjuk elő, nem túl jó hatásfokkal. Éppen ezért felvetődhet a kérdés, hogy a hőszivattyú valóban okoz-e CO2 csökkenést. Igen okoz. Egy 15000 kWh hőenergiát igénylő épület földgázzal való fűtése kb. 3200 kg CO2 kibocsátást okoz, míg ugyanez hőszivattyúval kb.900 kg- mal kevesebb CO2 kibocsátást jelent.

Környezetbarát hűtőközegek

A hőszivattyúkban használt hűtőgáz ma már R410A, R407C, vagy R404A. Ezek a gázok klór és fluormentesek, a légkörre nincsenek romboló hatással.

Potenciális szennyező forrás: fúrások a Föld felszíne alá

A geotermikus szondák kialakítása és a kutak fúrása jelenthet veszélyt a környezetre. Ezek nem véletlenül engedélyköteles tevékenységek! Ha Ön a környezettudatos személynek érzi magát, csak olyan céggel dolgoztat, aki rendelkezik a megfelelő engedélyekkel és szaktudással, és a profitszerzésen felül környezettudatos motivációi is vannak.

Orosz földgáz vagy magyar környezeti hőforrás?

Egy további példával szeretném szaporítani a hőszivattyúk előnyeit. Ha valaki hőszivattyúval állít elő hőenergiát, az azt jelenti, hogy nagyrészt megújuló, környezeti forrást használ, és egy kis részt elektromos áramt (aminek szintén csak egy része CO2 kibocsátó). Ellenben ha valaki csak a földgáz tüzelésben gondolkozik az egyúttal három dolgot is támogat:
  • Magyarország gázfüggőségét Oroszországtól
  • a Magyarországon termelt jövedelem kiáramlását (hiszen az orosz gázért fizetni kell)
  • a fosszilis energiahordozók kiaknázását, ezzel a CO2 kibocsátás további növekedését
  • bonyolult és költséges infrastruktúra kiépítését, ami képes Magyarország és az EU gáz-éhségének kielégítésére (lásd. Nabucco és Déli Áramlat)
  • egy érzékeny és potenciálisan veszélyes hatalmi játszmát, amit az orosz energia gerjeszt

orosz-foldgaz-vagy-megujulo-energia

weboldal készítés, honlapkészítés, Joomla weboldal készítés, Joomla keresőoptimalizálás