Árajánlat

Szeretnék árajánlatot kapni!

zubadan-hoszivattyu-kep2

Ingyenes felmérés Budapest és Dunakanyar térségében!

Tervezés, kivitelezés, pályázatírás

Zöldparázs Kft

EMAIL-logo

Hűtés hőszivattyúval

Passzív hűtés

A passzív hűtés azt jelenti, hogy az épületet a nyáron is rendelkezésre álló, alacsony hőmérsékletű geotermikus szondával vagy kútvízzel hűtheti. Ez a legolcsóbban üzemeltethető hűtési módszer! A hőszivattyúra nincs is szükség. A kútvíz hőmérséklete nyáron is 12C° körüli, a geotermikus szondából is jellemzően 5-8C° nyerhető. Mivel az ezekből érkező folyadék nem vezethető közvetlenül az épület hűtési rendszerébe, ezért egy ún. hűtési hőcserélőt kell beépíteni. A hűtési hőcserélő után a méretezéstől függően egy olyan hőmérséklet nyerhető, amit a hűtési rendszerbe vezetve a szobák hűthetők.

A levegő-víz hőszivattyúk nem alkalmasak passzív hűtésre. Ha ezekkel a gépekkel szeretnénk hűteni, akkor nyáron is beindul a hőszivattyú, és hideg vizet készít. Ez természetesen költségesebb megoldás mint a passzív hűtés. Előny viszont, hogy alacsonyabb vízhőfok is előállítható, jellemzően 9-10C° az elérhető legalacsonyabb vízhőmérséklet.

Hűtési rendszer

Mivel a radiátor egyáltalán nem alkalmas hűtésre, és a padlófűtés is csak igen szerény mértékben, valamilyen egyéb eszközökről kell a helyiségekben gondoskodni, hogy azok hűthetők legyenek.

Fancoil

Ezekkel a készülékekkel, amit magyarra talán klímakonvektor néven lehetne fordítani,legtöbbször irodákban, bankokban, intézményekben lehet találkozni. Hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmasak. Felszerelési módjuk többféle:

Fancoil készülékfancoil-parapetesfancoil fali kivitelben

Egy széles körben elterjedt tévhit, hogy ezek a készülékek zajosak. Ez csak kiválasztás és típus kérdése! Helyes kiválasztással üzemeltethető a fancoil alacsony ventilátorfokozaton, amikor egészen minimális a hanghatás. Ez az épületgépész tervező feladata és felelőssége. A fancoil nem radiátor, kiválasztása pontos számítást igényel!

Hangtalan fancoil? Ilyen is van!

Létezik olyan fancoil, ami képes ventilátor nélkül is fűteni vagy hűteni. Megjelenése ugyanolyan elegáns, mint a hagyományos kivitelű készülékeké. Elsősorban hálószobákba javasoljuk beépíteni, ahol az elvárt zajszint 0 dB, mégis lehetőség van gyors fűtésre vagy hűtésre.

Mennyezet hűtés

A mennyezetben, a vakolat alatt kis átmérőjű csöveket szerelnek. Ezekben a csövekben kering a kb. 16-18C° hűtővíz. Ha ennél alacsonyabb a hűtővíz hőmérséklete, párakicsapódásra lehet számítani, ezért kötelező a párakicsapódás érzékelő felszerelése.

mennyezet hutesElőnyök:

 • hangtalan
 • nincs mozgó levegő
 • a bútorozást nem zavarja (a falhűtésnél erre előre kell gondolni)
 • fűtésre is használható
 • utólagosan is beépíthető
 • kellemes hőérzetet biztosít

 

 

 

Falhűtés

A falban, a vakolat alatt kis-közepes átmérőjű csöveket szerelnek. Ezekben a csövekben kering a kb. 16-18C° hűtővíz. Ha ennél alacsonyabb a hűtővíz hőmérséklete, párakicsapódásra lehet számítani, ezért kötelező a párakicsapódás érzékelő felszerelése.falhutes es futes

Előnyök:

 • hangtalan
 • nincs mozgó levegő
 • fűtésre is kiválóan használható
 • kellemes hőérzetet biztosít télen-nyáron

Hátrányok:

 • a bútorozást előre át kell gondolni (de mivel a külső falak kerülnek becsövezésre, ez nem akkora probléma

Szöget (kellő körültekintéssel) lehet ütni a falba!

 

weboldal készítés, honlapkészítés, Joomla weboldal készítés, Joomla keresőoptimalizálás