Árajánlat

Szeretnék árajánlatot kapni!

zubadan-hoszivattyu-kep2

Ingyenes felmérés Budapest és Dunakanyar térségében!

Tervezés, kivitelezés, pályázatírás

Zöldparázs Kft

EMAIL-logo

Geotermikus energia (a földhő)

A Föld hőmérséklete, a geotermikus energia fogalma


Tudta, hogy a Föld bolygó 99%-nak magasabb a hőmérséklete, mint 1000C°? A maradék 1%-nak pedig magasabb az átlaghőmérséklete, mint 500C°…  Egy forró tűzgolyón élünk! A geotermikus energia az az energia, ami a Föld izzó magmájából a földkéreg felé irányul. Mértékét a geotermikus gradiens fejezi ki, ez azt jelenti, hogy hány fokkal nő a hőmérséklet 100 méterenként. Mi itt Magyarországon különösen kedvező helyzetben vagyunk, ugyanis alattunk a földkéreg vastagsága világviszonylatban is kicsi, azaz a földkéreg melegebb az átlagosnál (egyébként ezért van olyan sok termálvizünk, gyógyvizünk is), itt a geotermikus gradiens magas.


geotermikus energia
Geotermikus fűtés hőszivattyúval

A hőenergiát folyamatosan biztosítani kell a hőszivattyú elpárologtatójának. A hőforrás a hőszivattyúnak olyan, mint a gázkazánnak a földgáz hálózat. Lényeges különbség, hogy a hőforrást egyedileg kell kialakítani, ami igen egyszerű feladat, ha a hőforrás a levegő, de komoly projekt, ha a hőforrás víz vagy a geotermikus energia.
A geotermikus energiát a földbe fúrt 80-100 méter mélységű ún. geotermikus szondák közvetítik a hőszivattyúhoz. Egy családi ház esetén jellemzően 3-4 szondára van szükség, amiket legkevesebb 7 méter távolságra kel egymástól telepíteni.
A sajtóban igen sokszor cikkeznek teljes városok geotermikus fűtéséről. Vigyázat, az egy egészen más technológia. Ott igen nagy mélységeket fúrnak (akár 2000 méter), és a felhozott termálvizet közvetlenül használják fűtésre, melegvíz készítésre. Egy másik technológia pedig vizet juttat a Föld mélyébe, amely őt elgőzölögve és egy másik furaton feltörve turbinákat hajt meg, és áramot termel. Cikkünk és honlapunk témája nem ez, hanem a zárt, hőnyerő szondák, amik által begyűjtött energiát egy hőszivattyú használ fel.

Technológiák a hőnyerésre, a geotermikus szonda

Az energia kinyerésére műanyag csőből készült zárt hurkokat alkalmazunk, melyeket függőlegesen, egy erre a célra fúrt furatba juttatunk, és egy megfelelő hővezetést és szilárdságot adó anyaggal töltünk ki (bentonit). A szondák mélysége jellemzően 80-100 méter, és egy ilyen szondából kb. 3800- 4500W teljesítmény vehető ki. (Vigyázat, ha az Ön házát 9000W teljesítménnyel kell fűteni, akkor nem 2x100m szonda kell, de erről később). A szondák közötti távolság legalább 7m legyen, kisebb távolság esetén a szondák teljesítménye csökken. geotermikus energia kinyerése szondákkal

A fúrás többféle technológiával és eszközzel történhet, ezek megválasztását a helyszín geológiai viszonyai döntik el. A szondákat a felszínhez közel egy osztó-gyűjtő aknában gyűjtjük össze, innen pedig egy pár cső kerül bevezetésre az épület gépészeti helyiségébe. A szondák anyaga műanyag, anyagminőségében széles a választék a térhálósított polietilénektől kezdve a polipropilén csövekig. Itt egy gyakori félreértést kell tisztázni: a legtöbben azt hiszik, hogy a geotermikus energia egy forró energia (képzeletükben forróvíz, vagy gőz?), amit egy hőszivattyú nevű eszköz hoz a felszínre a mélyből. Egyáltalán nem erről van szó (ilyen is van, de az erőművi technika, több megawatt teljesítményben). Az a hőmérséklet, ami az elpárologtatóra megérkezik, körülbelül az alábbiak:

geotermikus szondából: 3-7C°
talajkollektorból: 2-8 C°
kútból: 10-12C°
levegőből: -20 – 15C°
Ha ez nem így lenne, és rögtön 30-50C° meleg vizet kapnánk a házunkba, nem lenne szükség sem hőszivattyúra és a fent leírt elpárologtatás- kondenzáció körfolyamat működtetésére.

Energiacölöp és más, alternatív hőnyerési módok


A geotermikus energianyerés speciális esete az energiacölöpök alkalmazása, amikor új ház építésénél a szokásos sáv vagy lemezalapozás helyett cölöp alapot alkalmazunk (akkor is, ha a talajszerkezet ezt nem indokolná). Ezekbe a cölöpökbe van elhelyezve a szonda, természetesen itt nem 80-100m, hanem jóval kisebb mélységekről beszélünk. Figyelem a geotermikus szonda kialakítása engedélyköteles! A szondákról bővebben a "szakembereknek" szóló menüpontban olvashat.
energiacölöpMás, alternatív hőnyerési mód a földhő-kosár, ami már nem elsősorban a geotermikus hőforrás elérését, hanem a felső talajrétegben tárolt energia kinyerését szolgálja. Mivel 15 méterig nem szükséges a Bányakapitányság engedélye (a kút nem ide tartozik!), ez a hőnyerési mód olcsó, és hatékony lehet, ahol elegendő hely áll rendelkezésre, és a felső talajréteg elég nedvességet tartalmaz, azaz nem száraz, homokos.
weboldal készítés, honlapkészítés, Joomla weboldal készítés, Joomla keresőoptimalizálás