Árajánlat

Szeretnék árajánlatot kapni!

zubadan-hoszivattyu-kep2

Ingyenes felmérés Budapest és Dunakanyar térségében!

Tervezés, kivitelezés, pályázatírás

Zöldparázs Kft

EMAIL-logo

Hőszivattyú COP érték és más energetikai mutatók

 

Az energetikai mutatók igen fontosak, hiszen ezek segítségével lehet arra az igen fontos kérdésre válaszolni, hogy „mennyibe kerül hőszivattyúval fűteni?” Az energetikai mutatók célja, hogy bemutassák, hogy a gép (rendszer) a ház ellátásához (fűtés, HMV, és akár hűtés is) mennyi energiát szolgáltat, és mennyi energiát vesz fel. Két fontos mutatót ismertetek, mindkettő arányt mutat be. Ha valaki a hőszivattyú témakörrel ismerkedni kezd, először a COP érték fogalmával kell hogy megismerkedjen, de a felsorolást mégis egy másik,kevésbé ismert mutatóval kezdem, ez az SPF érték:

SPF érték

(angol rövidítés: Seasonal Performance Factor, magyarul szezonális teljesítmény mutató)

A teljes fűtési szezonra értelmezett mutatószám. A teljes fűtési szezonban leadott hőenergiát osztjuk ugyanazon időszak alatt felvett teljes villamos energiával.

A legegyszerűbb egy hétköznapi példán keresztül bemutatni. Az SPF érték azt mutatja meg, hogy ha a hőszivattyú a fűtési időszakban pl. 13.000 kWh energiát adott le (fűtésre és melegvíz készítésre), és ehhez 4.000 kWh energiát vett fel az elektromos hálózatból, akkor az SPF érték 4,3.

Lényeg, hogy ez a mutató a teljes fűtési időszakot veszi figyelembe, ami idő alatt előfordulhat bármilyen előremenő hőmérséklet, bármilyen hőforrás (levegő, víz, geotermikus) hőmérséklet,  ezek változását az SPF mind tartalmazza.

SPF = a fűtési szezonban leadott hőenergia (kWh)/ a fűtési szezonban felvett elektromos energia (kWh)

Magyarországon a fűtési napok száma 180-190 nap, a mutató tehát ezt a teljes időszakot értékeli. Minél magasabb ez az érték, annál jobb rendszerrel van dolgunk. Az SPF érték nagyban függ az alábbi tényezőktől (is):

  • a leadott hőenergia milyen arányban oszlik meg a fűtés és a HMV készítés között
  • az előremenő hőmérséklet, és a visszatérő hőmérséklet
  • a külső hőmérsékletek előfordulási gyakorisága (kemény tél, vagy enyhe tél)

Lényeges tehát, hogy az SPF érték a hőszivattyúnak nem olyan jellemzője, ami gyárban mérhető, mert az üzemeltetés körülményei befolyásolják!

Ha úgy érzi, hogy nem teljesen világos az SPF érték fogalma, mindenekelőtt ismerkedjen meg a teljesítmény és az energia közötti különbséggel. Kattintson ide egy remek cikkért a Műszaki Szaklapok 2008-as számából.

COP érték

(angol rövidítés: coefficience of performance, magyarul jósági fok, munkaszám, epszilon érték)

COP = pillanatnyilag leadott teljesítmény (kW) / pillanatnyilag felvett elektromos teljesítmény (kW)

A COP érték tehát mérhető, gépre jellemző érték, értéke alapvetően az alábbi tényezőktől függ:

  • fűtési előremenő hőmérséklet és visszatérő hőmérséklet
  • hőforrás oldali bejövő és kilépő hőmérséklet
A COP ezen értékek változásával egészen különböző értékeket vehet fel, éppen ezért az európai szabályozás rögzíti, milyen értékek mellett kell a gyártóknak a COP értékeket közzétenni. Ezt elolvashatja az EN 14511 szabványban.
Néhány példa:

hőforrás hőmérséklete előremenő / visszatérő
levegős hőszivattyú 7 C° és 2 C° és -7 C° 35/30  és 45/40
víz-víz hőszivattyú 10 C° 35/30  és 45/40

Figyelem, a COP értékekre vonatkozó minimum előírások éppen most változnak (2011. február).

A COP érték tehát egész tűrhetően használható arra, hogy két gépet összehasonlítsunk, amikor az „legördül a futószalagról”. Azért írom hogy „egész tűrhetően”, mert a COP nem alkalmas a részterhelések figyelembevételére.

Minden fórumon szót szoktam emelni a COP túlértékelése ellen. A COP érték kiemelése, mint a hőszivattyú minőségét egyértelműen tükröző mutatószám, TÉVES. Természetesen értem azt, hogy a gyártók igyekeznek egyszerű üzenetekkel meggyőzni a vevőket, erre alkalmas a COP, mert könnyen emészthető, ha az 5 nagyobb mint 4. Mégis úgy vélem, mindez súlyos félreértésekhez vezet, olyan a helyzet, mint amikor az akkor még ritka nyugati kocsikat néztük, hogy "mennyivel megy" = sebességmérője meddig van skálázva.

Gyakorlati vonatkozások

 

Első példa, mire jó a COP és mire nem

Mit tartalmaz a COP?

Tételezzük fel, hogy Ön egy 10 kW-os víz-víz rendszerű hőszivattyút szeretne vásárolni, és a búvárszivattyút használna a víz mozgatásához. A búvárszivattyú teljesítménye legyen 1 kW.

A hőszivattyú műszaki adatai között ez áll: COP 5,6 (W10/W35). Ön kiszámítja, hogy az 5,6 -os COP értékkel milyen áramszámlát fog kapni, az eredménnyel elégedett.

A rendszer megvalósítása után szembesül azzal, hogy a kalkulált költségeknél jelentősen többet fizet. Mi történt? A hőszivattyú COP értéke mégsem annyi? De igen, viszont a gép COP értékébe nem kalkulálta be a hőforrást "biztosító" eszközt. Hogy ez mit jelent a teljes rendszer szempontjából?

A gép áramfelvétele 10 kW / 5,6 = 1,78 kW. Ehhez adjuk hozzá a búvárszivattyú 1 kW-os teljesítményét, és korrigáljuk a COP értéket. A COP érték 5,6-ról 3,59 -re módosul ...

Második példa mire jó a COP és mire nem

Mindig használható a COP érték?

Tételezzük fel, hogy Ön levegős hőszivattyút szeretne beépíttetni,és két árajánlatot kap:
  • A. típus COP=4.5, ajánlati ára 1.400.000 Ft
  • B. típus COP=4.2, ajánlati ára 1.100.000 Ft

Mit lehet ebből megtudni? Netán azt, hogy "A" típus jobb, fejlettebb, korszerűbb, mint a "B"? Egyáltalán nem biztos, hiszen a COP csak a névleges körülmények esetén igaz. Lehetséges, hogy "B" típus alacsonyabb külső hőmérsékleten jobb COP értékkel rendelkezik mint "A". Kissé szerencsétlen módon a névleges COP érték +7 C°-nál lett megállapítva. A magyar éghajlati körülményeknek jobban megfelel a +2 C°-nál mért COP érték.

Lehetséges, hogy a felületes szemlélő teljesen hibás döntést hoz, ha a névleges COP értékeket hasonlítja össze, ugyanis ha a magyar telekre jobban illő +2 - höz tartozó COP értékek egész mások lehetnek, pl:

A. típus COP=3.6 (+2C° esetén)
B. típus COP=3.7 (+2C° esetén)
Ugye egészen más a helyzet! Ne feledje, a hőszivattyú COP értéke mindig pillanatnyi érték!

Harmadik példa mire jó a COP és mire nem

Menyit ér a COP érték?

A másik kérdés ami a példával kapcsolatban felmerülhet, hogy "mit ér meg" a magasabb COP. Tételezzük fel, hogy Ön hőszivattyút kíván vásárolni, és a két típust néz ki magának. A katalógusok átböngészésekor kiderül, hogy az Ön házában és fűtési rendszerével a várható éves COP érték:

A. típusú géppel éves COP=3.6 (+2C° , 35/30 esetén)
B. típusú géppel éves COP=3.3 (+2C° , 35/30 esetén)
Legyen "A" és "B" hőszivattyúk között az árkülönbség 330.000 Ft.

A COP értékek közti különbség, egy jó épület esetén kb.11.000 Ft működtetési különbséget jelent évente, tehát a drágább B típusú gép több mint 20 év alatt hozná be az árát (egyszerű osztással 30 év)!

Egy jó energetikájú 5-10 éves családi ház éves fűtési és HMV energiaszükséglete kb. 15.000 kWh. Ha a COP 3.6, akkor 15.000/ 3.6 =4167 kWh villamos energia megvásárlását jelenti, ez kb. 125.000 Ft. Ugyanez a B géppel 15.000/ 3.3=4545 kWh, ez pedig 136.000 Ft. A különbség tehát csupán 11.000 Ft.

Ne adjunk tehát a COP értéknek nagyobb jelentőséget annál, mint amekkorát valóban megérdemel!

Hőszivattyú COP értéke Forintban, egy másik példával

Igen sokan a geotermikus hőszivattyúknak valóban vonzó előnyeként azt hozzák fel, hogy éves COP értékük magas, 4.4 körüli. A levegő-víz hőszivattyúk éves COP (SPF) értéke pedig 3.5 körüli.

"geotermikus" hőszivattyú, SPF=4.4, ajánlati ára a szondákkal 3.800.000 Ft

"levegő-víz" hőszivattyú, SPF=3.5, ajánlati ára összesen 2.500.000 Ft

Az árkülönbség 1,3 millió Forint. Az éves működési különbség viszont egy 14.000 kWh energiát elhasználó épület esetén 3.111 kWh (ez H-tarifával 94.000 Ft), a levegő-víz hőszivattyú esetén pedig 3.690 kWh (ez H-tarifával 111.000 Ft), ez 17.000 Ft különbség évente. Megér tehát a több mint egy millió Forint évi 17 ezer Ft megtakarítást?

Mindenki gondolja meg, hogy ebben a nagyságrendben a többletberuházás képes-e ellensúlyozni a levegős hőszivattyúk két hátrányát!

Hőszivattyú COP értékek megbízható forrásokból

Bizonytalan? Attól tart, hogy az orránál fogva vezetik?

Az interneten számos forrást talál hőszivattyú tesztekről, COP mérésekről. Például:

https://institute.ntb.ch/ntb-institute/ies/waermepumpen-testzentrum-wpz.html?L=1

 

weboldal készítés, honlapkészítés, Joomla weboldal készítés, Joomla keresőoptimalizálás